Waarom schoonmaken?
Vraag offerte aan

Waarom je zonnepanelen schoonmaken?

Een zonnepaneel ofwel PV-paneel zet met behulp van cellen in het paneel fotonen uit zonlicht om in elektriciteit. Zo wekt het zonnepaneel schone energie op.

Wanneer een zonnepaneel vies wordt door bijvoorbeeld stof en vogelpoep werken de cellen minder efficiënt en wordt er minder zonlicht omgezet in elektriciteit. Dat is natuurlijk zonde van uw PV installatie en voor uw portemonnee. Het periodiek schoonmaken van uw zonnepanelen is dus nodig.

Zonnepanelen schoonmaken zorgt voor een hoger rendement

Schone zonnepanelen hebben tot 15% meer rendement. Doordat vuil zich ophoopt of delen van de zonnecellen bedekken verliest het gehele zonnepaneel aan rendement. Het verschil in rendement tussen een zonnepaneel met vogelpoep’’ of een laag stof en een schoon zonnepaneel kan wel oplopen tot 15%.

Wanneer zonnepanelen laten schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken gebeurt het beste wanneer er een zichtbare laag vuil aanwezig is op de zonnepanelen. Dit kunnen grote klodders vogelpoep of een laag fijnstof zijn.

Afhankelijk van de omgeving waar de zonnepanelen liggen kunnen er verschillende factoren een rol spelen in de vervuiling. De factoren bepalen wanneer uw zonnepanelen het beste schoongemaakt moeten worden.

Veel voorkomende soorten vuil op zonnepanelen zijn:

 • Stuifmeel
  Vooral in het voorjaar en de zomer is er veel stuifmeel in de lucht dat neerdaalt op uw PV-installatie. Stuifmeel kan honderden kilometers op de wind worden meegevoerd om vervolgens ‘s nachts neer te dalen. Het stuifmeel wordt zichtbaar als een lichtgeel laagje op uw zonnepanelen.
 • Fijnstof
  Wanneer uw zonnepanelen in de buurt van zware industrie, drukke wegen of agrarisch gebied liggen, is de kans groot dat er fijnstof op uw zonnepanelen neerdaalt. Fijnstof is moeilijk zichtbaar omdat het vaak een grijs laagje is. Fijnstof is te herkennen aan dat de zonnepanelen minder glanzen met een laag fijnstof dan zonnepanelen die schoon zijn.
 • Stof
  Stof op zonnepanelen is vaak een probleem in agrarische gebieden waar veel zware voertuigen over zanderige grond rijden. Vooral in het voorjaar en de zomer stuift het op en zorgt het voor een laag stof op zonnepanelen op agrarische daken.
 • Vogelpoep
  De uitwerpselen van vogels zijn hardnekkig voor zonnepanelen. Vogelpoep spoelt niet zomaar van uw zonnepanelen af met wat water of regen. Het hecht zich niet alleen aan de panelen maar kan ook in de coating bijten en zo uw zonnepanelen beschadigen. Een grote klodder vogelpoep kan al voor een rendementsverlies van 5% zorgen.
 • Saharazand
  Wanneer het warm weer is door wind uit het zuiden kan het voorkomen dat er Saharazand neerdaalt in Nederland. Dit zand wordt hoog in de lucht meegevoerd vanaf de Sahara naar het Noorden. Meestal komt het zand naar beneden met regenbuien. U herkent het aan de roodbruine laag die op auto’s tuinmeubilair én uw zonnepanelen ligt.
 • Ammoniak
  Ammoniakvervuiling op zonnepanelen komt vooral voor bij agrarische bedrijven. Vee stoot ammoniak uit. Wanneer ammoniak zich op de zonnepanelen hecht leidt dit tot rendementsverlies. Ook kan ammoniak de zonnepanelen aantasten waardoor het rendement en de levensduur wordt beïnvloed.
 • Bladeren
  Staan er veel bomen in de buurt van uw PV-installatie dan blijven er in de herfst vrijwel zeker bladeren op uw zonnepanelen liggen. Vooral bij platte daken kunnen bladeren zorgen voor rendementsverlies van de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk dat bladeren tijdig van uw zonnepanelen worden verwijderd. Bladeren blokkeren zonlicht waardoor het rendement afneemt.

Hoe vaak uw zonnepanelen laten schoonmaken?

Hoe vaak u uw zonnepanelen moet laten schoonmaken is afhankelijk van het soort vuil en de omgeving waar uw zonnepanelen liggen. Zonnepanelen op agrarische daken zullen vaker een schoonmaakbeurt nodig hebben omdat stof, fijnstof, ammoniak en stuifmeel een grotere rol kunnen spelen. In steden in de randstad speelt fijnstof een grote rol in de vervuiling van zonnepanelen. Je leest er meer over in onze blog.

Kosten zonnepanelen schoonmaken

De kosten voor het laten schoonmaken van zonnepanelen is van diverse factoren afhankelijk. Hoe vies is het zonnepaneel, om hoeveel panelen gaat het, op wat voor dak liggen de zonnepanelen en is het dak goed bereikbaar? Met onze calculator berekent u eenvoudig wat het schoonmaken van uw zonnepanelen kost en plant u gemakkelijk een afspraak bij ons in.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Happy Solar maakt uw zonnepanelen grondig schoon met een geavanceerde robot. Vanaf onze hoogwerker besturen wij deze robot van afstand terwijl we zicht houden op uw zonnepanelen. Op deze wijze kunnen we uw zonnepanelen efficiënt volledig schoon maken zonder ook maar één stap op het dak of uw panelen te hoeven zetten.

Lees meer over de werkwijze van Happy Solar
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren