Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

Vraag offerte aan

Zonnepanelen reinig je wanneer ze vuil zijn

Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsarm. Wanneer de installatie goed is aangelegd ondervind je er weinig problemen van. Wat wel keer op keer terugkeert is dat zonnepanelen vuil worden. Alle zonnepanelen worden op den duur vies.

Vervuiling ontstaat bijvoorbeeld door stof, zand, stuifmeel, vogelpoep en bladeren. Wanneer vuil zich op de panelen hecht neemt de hoeveelheid vuil steeds sneller toe, omdat het makkelijker blijft plakken als het ware.

Op het moment dat de zonnepanelen te vies zijn of er bijvoorbeeld bladeren of vogelpoep op blijft liggen, zorgt dat voor rendementsverlies. Dat is zonde en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is dan ook verstandig om zonnepanelen altijd te laten reinigen wanneer deze vies zijn. Dit kan dus zowel een laag stof of zand zijn, als een paar goede klodders vogelpoep.

Wanneer je in een gebied woont waar veel vervuiling optreedt, je woont bijvoorbeeld in de buurt van bomen met veel stuifmeel of in een landelijke omgeving met veel opwaaiend stof, dan zullen je zonnepanelen vaker moeten worden gewassen.

Wat is de beste tijd om zonnepanelen schoon te maken?

De beste tijd om zonnepanelen te reinigen is in de lente. De maanden juni en juli hebben de meeste zonuren, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Zorg dus dat je in de lente al het vuil van de winter laat reinigen.

Vergeet echter niet dat zonnepanelen in de winter ook behoorlijk rendabel kunnen zijn. De combinatie van een koele temperatuur en zon zorgt ervoor dat zonnepanelen beter presteren. De beste periodes om je zonnepanelen te laten reinigen zijn dus in de lente en in de herfst.

Regelmatig uw zonnepanelen laten reinigen is het beste.

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden gereinigd? Dat hangt af van de omgeving waarin ze liggen. In omgevingen met veel bronnen van vervuiling (industrie, verkeer, bomen, zanderige wegen) zullen zonnepanelen vaker moeten worden gereinigd. Afhankelijk van de omgeving is één á twee keer per jaar reinigen meestal afdoende.

Door regelmatig zonnepanelen te reinigen wanneer ze vuil zijn, behoudt je zo veel mogelijk een hoog rendement.

Wat kost het om zonnepanelen te laten reinigen?

De kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals; de hoeveelheid panelen, het type dak en de mate van vervuiling.�

Met behulp van onze rekentool kun je heel eenvoudig de kosten voor jouw situatie berekenen voor het laten reinigen van je zonnepanelen.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren