Zonnepanelen reinigen
Vraag offerte aan

Reiniging van zonnepanelen voor maximale energieopwekking

Waarom is regelmatige reiniging van zonnepanelen essentieel voor maximale stroomopwekking? Het antwoord is simpel: vuil en stof kunnen de efficiëntie van uw zonnepanelen drastisch verminderen. Zonnepanelen worden blootgesteld aan verschillende factoren, zoals vogelpoep, bladeren en andere deeltjes, die zich na verloop van tijd kunnen ophopen en de opname van zonlicht belemmeren. Dit kan leiden tot verminderde energieproductie en uiteindelijk financieel verlies

Om het maximale rendement te behalen, is regelmatig schoonmaken essentieel. Onze professionele reinigingsservice verlengt niet alleen de levensduur van uw zonnepanelen, maar zorgt er ook voor dat ze optimaal presteren door de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe regelmatige reiniging kan bijdragen aan maximale stroomopwekking en uw investering in zonne-energie kan optimaliseren. Bel ons op 0348-234566 of mail ons via info@happysolar.nl

Voordelen van regelmatige reiniging van zonnepanelen

Het regelmatig reinigen van zonnepanelen biedt verschillende voordelen:

 • Een maximale opname van zonlicht, wat resulteert in een hogere energieopbrengst. Door vuil en stof te verwijderen, kunt u de efficiëntie van uw zonnepanelen optimaliseren en het maximale rendement uit uw investering halen.
 • Verlenging van de levensduur van uw zonnepanelen. Vuil en stof kunnen het oppervlak van de panelen beschadigen en de werking ervan beïnvloeden. Door regelmatig schoon te maken, kunt u de levensduur van uw zonnepanelen verlengen en de kosten van vervanging vermijden.
 • Minimaliseren van het risico op schade aan uw zonnepanelen. Vuil en stof kunnen het glasoppervlak van de panelen krassen en beschadigen. Dit kan leiden tot verminderde prestaties en zelfs tot het volledig falen van de panelen. Door regelmatig schoon te maken, kunt u schade voorkomen en uw zonnepanelen in topconditie houden.

De invloed van vuil op het rendement van zonnepanelen

Vuil en stof kunnen een grote impact hebben op de efficiëntie van zonnepanelen. Wanneer zonnepanelen bedekt zijn met vuil, kan dit de absorptie van zonlicht belemmeren.
Zelfs een dunne laag vuil kan de prestaties van zonnepanelen met 5% tot 20% verminderen. Dit betekent dat u een aanzienlijke hoeveelheid energie misloopt als u uw zonnepanelen niet regelmatig schoonmaakt.
Het vuil dat zich op de oppervlakte van de zonnepanelen ophoopt, kan bestaan uit verschillende stoffen zoals stof, pollen, bladeren, vogelpoep en zelfs schimmel.
Deze deeltjes kunnen zich vasthechten aan het oppervlak van de panelen en de absorptie van zonlicht verstoren. Daarnaast kan vogelpoep chemische stoffen bevatten die corrosie kunnen veroorzaken en de levensduur van de zonnepanelen kunnen verkorten.

Veel voorkomende vervuilingssoorten op zonnepanelen :

 • Stuifmeel
  Vooral in het voorjaar en de zomer is er veel stuifmeel in de lucht dat neerdaalt op uw PV-installatie. Stuifmeel kan honderden kilometers op de wind worden meegevoerd om vervolgens s nachts neer te dalen. Het stuifmeel wordt zichtbaar als een lichtgeel laagje op uw zonnepanelen.
 • Fijnstof
  Wanneer uw zonnepanelen in de buurt van zware industrie, drukke wegen of agrarisch gebied liggen, is de kans groot dat er fijnstof op uw zonnepanelen neerdaalt. Fijnstof is moeilijk zichtbaar omdat het vaak een grijs laagje is. Fijnstof is te herkennen aan dat de Toch glanzen zonnepanelen minder glanzen met een laag fijnstof wat minder dan zonnepanelen die schoon zijn.
 • Stof
  Stof op zonnepanelen is vaak een probleem in agrarische gebieden waar veel zware voertuigen over zanderige grond rijden. Vooral in het voorjaar en de zomer stuift het op en zorgt het voor een laag stof op zonnepanelen op agrarische daken.
 • Vogeluitwerpselen
  Vogeluitwerpselen zijn hardnekkige belemmeringen voor Uw zonnepanelen. Vogelpoep spoelt niet zomaar van uw zonnepanelen af met wat water of regen. Het hecht zich niet alleen aan de panelen maar kan ook in de coating bijten en zo uw zonnepanelen beschadigen. Een grote klodder vogelpoep kan voor een rendementsverlies van 5% zorgen.
 • Saharazand
  Wanneer het warm weer is door wind uit het zuiden kan het voorkomen dat er Saharazand neerdaalt in Nederland. Dit zand wordt hoog in de lucht meegevoerd vanaf de Sahara naar het Noorden. Meestal komt het zand naar beneden met regenbuien. U herkent het aan de roodbruine laag die op auto s tuinmeubilair n uw zonnepanelen ligt.
 • Ammoniak
  Ammoniakvervuiling op zonnepanelen komt vooral voor bij agrarische bedrijven. Vee stoot ammoniak uit. Wanneer ammoniak zich op de zonnepanelen hecht leidt dit tot rendementsverlies. Ook kan ammoniak de zonnepanelen aantasten waardoor het rendement en de levensduur wordt beïnvloed.
 • Bladeren
  Staan er veel bomen in de buurt van uw PV-installatie dan blijven er in de herfst vrijwel zeker bladeren op uw zonnepanelen liggen. Vooral bij platte daken kunnen bladeren zorgen voor rendementsverlies van de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk dat bladeren tijdig van uw zonnepanelen worden verwijderd. Bladeren blokkeren zonlicht waardoor het rendement afneemt.

Professionele zonnepaneel-reinigingsdiensten

Als u geen tijd of zin heeft om uw zonnepanelen zelf schoon te maken, kunt u altijd vertrouwen op professionele reinigingsservices. Door gebruik te maken van onze professionele reinigingsservices kunt u er zeker van zijn dat uw zonnepanelen in topconditie blijven en maximale energieopbrengst genereren. 

De kosten voor het laten schoonmaken van zonnepanelen is van diverse factoren afhankelijk. Welke vervuiling is er aanwezig op het zonnepaneel? Om hoeveel panelen gaat het? Op wat voor dak liggen de zonnepanelen? En is het dak goed bereikbaar met een van onze machines? Met onze calculator berekent u eenvoudig wat het schoonmaken van uw zonnepanelen kost en plant u gemakkelijk een afspraak bij ons in.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren