11x doe dit niet bij het schoonmaken van uw zonnepanelen

Vraag offerte aan
Voor het reinigen van uw zonnepanelen heeft u in principe twee opties:
  1. U kunt een professional inhuren om ze schoon te maken, of
  2. U kunt ervoor kiezen om het zelf te doen. Als u voor deze optie gaat, is het belangrijk om deze 11 don'ts door te nemen om te voorkomen dat u uw zonnepanelen onbewust beschadigt.

Zonnepanelen zelf reinigen of door een professional?

Veel mensen twijfelen of zij zelf hun zonnepanelen moeten schoonmaken of dat zij dit beter kunnen overlaten aan een professioneel bedrijf. Begrijpelijk! Zelf schoonmaken bespaart op reinigingskosten, maar vaak wegen deze besparingen niet op tegen de mogelijke risico's en de inspanning die u zelf moet leveren om uw zonnepanelen te reinigen. 

Een gespecialiseerd bedrijf heeft namelijk de juiste ervaring, kennis én apparatuur om zonnepanelen grondig en veilig schoon te maken.

Hoe moet u zonnepanelen NIET reinigen

We zien veel vragen over het zelf reinigen van je zonnepanelen en dan met name hoe je dit moet doen. Daarom hebben we een lijst opgesteld met dingen die je vooral NIET moet doen bij het zelf schoonmaken van je zonnepanelen. Zo voorkomt je schade aan je zonnepanelen of aan jezelf.

1. Zonnepanelen reinigen met ammoniak

Ammoniak is een bijtend middel en wordt nogal eens gebruikt voor diverse schoonmaakklusjes. Het is alleen niet geschikt om zonnepanelen mee schoon te maken. Het bijtende middel kan de coating van je zonnepanelen aantasten en dat wil je natuurlijk niet hebben.

2. Zonnepanelen reinigen met dreft of ander afwasmiddel

Dreft of een ander afwasmiddel is niet geschikt voor het reinigen van zonnepanelen. Natuurlijk worden ze er wel schoon van maar ook met afwasmiddelen bestaat de kans dat de glasplaat en dan met name de coating van je zonnepanelen beschadigt.

3. Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo

Veel mensen raden autoshampoo aan voor het reinigen van zonnepanelen. Hiervoor geldt hetzelfde als afwasmiddel, het is niet geschikt voor zonnepanelen. Het is specifiek voor auto’s ontwikkeld. Autoshampoo kan de coating aantasten en leiden tot een lager rendement.

4. Zonnepanelen schoonmaken met azijn

Azijn wordt ook gebruikt voor allerhande schoonmaakklusjes in en rond het huis. Maar gebruik het alsjeblieft niet op je zonnepanelen. Azijn is ontzettend zuur en dus bijtend. De coating van je zonnepanelen is hier niet voor gemaakt.

5. Zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukspuit

Zonnepanelen reinigen met een hogedrukspuit kan ertoe leiden dat je zonnepanelen beschadigen. Het kan zelfs microcracks veroorzaken. Door de hoge druk kan er water op plekken komen waar het niet moet komen. Ook bekabeling raakt wel eens beschadigd door het gebruik van een hogedrukspuit. Niet doen dus.

6. Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater of zout water

Het klinkt zo logisch, zonnepanelen reinigen met kraanwater. Maar kraanwater zit vol met mineralen, waaronder kalk en zout. Wanneer het water opdroogt blijft het kalk en de zouten achter op je zonnepanelen. Zonde! Een professionele reiniger gebruikt doorgaans osmosewater. Dit is 100% puur water zonder mineralen en zouten.

7. Zonnepanelen schoonmaken met schuursponsjes

Dit klinkt logisch, maar het komt toch wel voor dat men hardnekkig vuil zoals vogelpoep met een schuursponsje probeert weg te krijgen. Niet doen, want de coating raakt hier door beschadigd.

8. Zonnepanelen reinigen met een (ruiten)krabber

Zonnepanelen schoonmaken met een krabber zijn ook een echte no go. De kans op krassen en beschadigingen is simpelweg te groot.

9. Zonnepanelen schoonmaken met een bezem of een borstel

Een bezem of borstel om droog stof of sneeuw van de zonnepanelen te verwijderen klinkt misschien logisch. Toch moet je dit niet doen. De haren van de bezem kunnen voor krassen zorgen, en vuil dat tussen de haren aanwezig is ook.

10. Zonnepanelen schoonmaken met een vieze doek

Een gebruikte of vieze doek gebruiken om zonnepanelen schoon te poetsen raden we af. De kans dat er hard vuil in de doek aanwezig is is groot en zorgt voor krassen in de coating of zelfs in het glas. Gebruik daarom altijd een nieuwe, zachte en schone doek als je een doek gebruikt en druk niet te hard op de panelen.

11. Op zonnepanelen lopen

Zonnepanelen zijn niet gemaakt om op te lopen. Ook al zie je geen beschadigingen nadat er op een zonnepaneel is gelopen, aan de binnenkant kunnen ontzettend veel microcracks ontstaan. Deze kleine, onzichtbare haarscheurtjes kunnen op later moment groter worden en voor problemen zorgen.

12. Op zonnepanelen leunen

Even met een knie of elleboog op een zonnepaneel leunen om bij de verre hoek te komen kan microcracks veroorzaken. Er zijn inmiddels genoeg video’s online te vinden waar met een speciale camera opnames worden gemaakt die laten zien dat er zelfs met leunen al haarscheurtjes in de zonnepanelen ontstaan.

Wel doen: Zonnepanelen laten reinigen door een professional

Happy Solar heeft jarenlange ervaring met het reinigen van zonnepanelen. Onze geavanceerde solar cleaning robot reinigt grondig en veilig zonnepanelen in hoog tempo. Zo hoeven we niet op de installatie te lopen en hebben we vanaf onze hoogwerker goed zicht op de reiniging.

Benieuwd? Lees meer over onze service of ontvang binnen 1 minuut een offerte.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren