Microcracks een term die je liever niet hoort als je zonnepanelen hebt liggen. In dit artikel lees je alles over deze kleine haarscheurtjes die kunnen voorkomen in je zonnepanelen.
Wat zijn microcracks?
Microcracks zijn kleine haarscheurtjes in de zonnecellen van je zonnepanelen. Deze haarscheurtjes zijn soms, vooral in het begin, niet met het blote oog waar te nemen. Microcracks kunnen na verloop groter worden en tot opbrengstvermindering van je zonnepanelen leiden. En dat is natuurlijk zonde.
Hoe ontstaan microcracks?
In de fabriekMicrocracks kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. De haarscheurtjes kunnen bijvoorbeeld al vanuit de fabriek aanwezig zijn doordat ze tijdens het productieproces zijn ontstaan. Goede fabrikanten van zonnepanelen scannen de panelen voor ze de fabriek verlaten.
Tijdens transportMicrocracks ontstaan ook vaak tijdens transport. Zo kunnen de scheurtjes ontstaan doordat er met dozen wordt gegooid of er wordt op de dozen gelopen. Wanneer er microcracks tijdens transport ontstaan heeft dit dus vaak te maken met hoe voorzichtig de transporteur met de dozen omgaat, maar ook of de zonnepanelen stevig en veilig zijn verpakt.
Tijdens installatieTijdens de installatie van zonnepanelen kunnen ook microcracks ontstaan. Dit gebeurt vooral wanneer er niet voorzichtig met zonnepanelen wordt omgegaan. Een installateur neemt een zonnepaneel op de schouders bijvoorbeeld of er wordt op de panelen gelopen.
Tijdens schoonmaakwerkzaamhedenOok tijdens het schoonmaken van zonnepanelen kunnen microcracks ontstaat wanneer er niet voorzichtig wordt gewerkt. Bijvoorbeeld wanneer een schoonmaker met een knie even op een paneel leunt of als er op panelen wordt gelopen.
Tijdens gebruikDoor spanningen die onstaan door hitte en kou (krimpen en uitzetten) kunnen haarscheurtjes in zonnepanelen ontstaan. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld vocht dat ergens naar binnen heeft kunnen komen en uitzet bij bevriezing, hoge druk door harde windstoten en zware hagel.
Hoe herken je microcracks in zonnepanelen?
Microcracks bestaan er in verschillende soorten en maten. Sommige microcracks zijn met het oog te zien en andere microcracks zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Dan zijn ze alleen te ontdekken met een speciale elektroluminicentie-foto. Dit is een soort scan of röntgenfoto van het zonnepaneel. Het is vrij kostbaar om dergelijke scans uit te laten voeren.
Microcracks die niet met het blote oog zichtbaar zijn, kunnen dat na enkele maanden tot jaren wel worden. Door vocht, vorst en het uitzetten en krimpen van de zonnepanelen worden de scheurtjes met de tijd groter. Het is dan ook zo dat opbrengstverlies pas na een tijd gaat plaatsvinden, wanneer de haarscheurtjes te groot worden.
Soms zijn microcracks zo groot (geworden) dat ze met het oog waarneembaar zijn. In dat geval herken je ze vaak doordat je een vreemde scheur in het zonnepaneel ziet. In onderstaande video wordt duidelijk hoe microcracks eruit kunnen zien.
Wat zijn de gevolgen van microcracks?
Microcracks leiden tot opbrengstverlies van zonnepanelen en in sommige gevallen tot inbranding doordat er een hotspot ontstaat. Wanneer microcracks steeds groter worden kan er ook vuil en vocht in de scheurtjes ophopen. Dit leidt tot
storingen, mindere opbrengsten maar brengt ook meer risico’s voor de levensduur van je zonnepanelen met zich mee.
In
deze video wordt duidelijk wat microcracks zijn en wat de impact ervan kan zijn.
Microcracks voorkomen
Microcracks volledig voorkomen is lastig. Een aantal haarscheurtjes zijn onvermijdelijk en dit is vaak ook acceptabel. Het is vooral belangrijk dat er tijdens transport, installatie en reiniging voorzichtig met de panelen wordt omgegaan.
Bij glas-folie zonnepanelen ontstaan microcracks sneller en vaker dan bij glas-glas zonnepanelen. Dit heeft te maken met de stevigheid van de zonnepanelen én hoe de druk op het glas wordt opgevangen door het paneel.
Vallen microcracks onder de garantie op je zonnepanelen?
Microcracks vallen in veel gevallen niet onder de garantie van de fabrikant. Doordat microcracks in eerste instantie vaak niet zichtbaar zijn en de problemen zich pas na maanden of jaren voordoen, maakt dit het erg lastig voor garantie. Daarnaast is het erg moeilijk om aan te tonen of de fabrikant aansprakelijk is of dat de microcracks zijn ontstaan tijdens transport, installatie of door bijvoorbeeld weersinvloeden.
Microcracks hoeven niet per sé negatieve gevolgen te hebben. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig met zonnepanelen om te gaan, ook wanneer je ze zelf wilt reinigen.
Happy Solar reinigt zonnepanelen met een speciale geavanceerde robot waarmee geen microcracks kunnen ontstaan bij het reinigen van je zonnepanelen. Benieuwd naar het laten reinigen van je zonnepanelen of ontvang in 1 minuut een vrijblijvende offerte.>