Storing zonnepanelen - Wat te doen?

Storing melden
Wanneer je zonnepanelen op het dak worden geïnstalleerd wordt dit meestal door een professionele installateur gedaan. Je kijkt zelf verder niet meer naar de bekabeling, connectors en dergelijke. Je vertrouwt erop dat alles goed en veilig is geïnstalleerd. Toch ontstaan er soms storingen in de zonnepanelen, er gaat een onderdeel kapot of er ontstaat schade door bijvoorbeeld storm of vogels. Maar waar zit dan precies de storing?

Wat te doen bij storing zonnepanelen?

Wanneer een storing in je zonnepanelen installatie ziet of vermoedt schakel dan een professionele partij in om de storing op te lossen. Wanneer bijvoorbeeld de omvormer uitvalt, wekken de zonnepanelen geen elektriciteit meer op. Wanneer een zonnepaneel niet goed meer functioneert kan dit ook gevolgen hebben voor de rest van de zonnepanelen in de installatie.

Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?

Zonnepanelen kunnen helaas kapot gaan. Zo kunnen panelen vanuit de fabriek soms al niet optimaal functioneren, kan er transportschade ontstaan of kan het paneel kapot gaan door schade van buitenaf zoals storm, stenen of vogels. Er kunnen zogenaamde microcracks ontstaan. Deze kleine breukjes zie je niet met het blote oog, maar zorgen wel voor verlies van rendement.

Om dit soort schade te ontdekken moet het paneel worden geinspecteerd met een speciale elektroluminescentie camera. Hierbij wordt er stroom door het zonnepaneel gestuurd. Dit kan worden gezien met speciale infraroodcamera’s. Dit proces maakt microcracks goed zichtbaar.

Veel voorkomende storingen bij zonnepanelen

Sommige problemen of storingen bij zonnepanelen komen vaker voor dan andere. De meest voorkomende storingen hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Slechte isolatie
  • Omvormer kapot
  • Barstjes in zonnepanelen
  • Verschillende connectoren gebruikt
  • Hot spots en microcracks
  • Isolatiefout - Riso low, Low Riso

Storing aan de omvormer

Omvormers hebben een centrale plek in je zonnepanelen installatie, maar net als elk elektrisch apparaat kan ook dit apparaat storingen krijgen. We hebben hieronder vijf veelvoorkomende problemen met omvormers op een rij gezet.

Verkeerd geïnstalleerd
De omvormer kan verkeerd zijn aangesloten of verkeerd zijn ingesteld, dit kan het functioneren van de omvormer negatief beïnvloeden. Omvormers moeten verplicht verbonden zijn met de wisselspanning, dit zorgt ervoor dat de omvormer tijdens onweer niet stuk kan gaan.

Oververhitting
Bij hoge temperaturen kunnen omvormers, net als alle elektrische apparaten minder goed gaan functioneren. Een omvormer kan bij hoge temperatuur de productie verminderen of zelfs uitschakelen.

Herstarten na netwerkstoring
Een omvormer moet zichzelf na een netwerkstoring weer kunnen opstarten. Dit gebeurt onder andere bij een piekspanning. Wanneer de omvormer zichzelf niet opnieuw opstart heb je dus een storing aan je omvormer en zal een betrouwbare partij zoals Happy Solar langs moeten komen om de omvormer weer op te starten.

Isolatiefout
Isolatiefouten ontstaan wanneer er kortsluiting ontstaat tussen verschillende spanningsonderdelen en de omvormer. Vaak ontstaat dit door bijvoorbeeld vocht, verkeerde installatie, verkeerde onderdelen met elkaar verbonden of beschadigde bekabeling. Bij een isolatieprobleem stopt de omvormer volledig met werken.
Veel voorkomende storingscodes bij isolatie fouten : R iso low, Riso low, Low Riso.
Wij van Happy Solar hebben speciale gecertificeerde apparatuur en monteurs om isolatiefouten op te sporen en uw installatie weer te laten presteren.

Let bij een isolatie error op dat de mogelijkheid aanwezig is dat onderdelen van je installatie onder levensgevaarlijke spanning kunnen staan.

Hoe voorkom je storingen?

Storingen voorkomen is niet altijd makkelijk omdat je meestal niet veel invloed kunt uitoefenen op de oorzaken van een storing. Waar je wel op kunt letten is dat je een betrouwbare en professionele installateur kiest en je installatie met zonnepanelen periodiek laat reinigen en onderhouden.

Een storing aan je zonnepanelen voorkomen? Happy Solar helpt organisaties in het onderhoud en inspectie van hun zonnepanelen.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren