Vogelwering voor Zonnepanelen

Vraag offerte aan
Met de grote toename aan zonnepanelen in Nederland, groeit ook het aantal panelen waar vogels nestelen. Vogelwering voor zonnepanelen is dan ook extra belangrijk om schade en overlast aan je panelen te voorkomen en rendement te behouden. Happy Solar gebruikt anti-vogel borstels die tussen de panelen en de dakpannen worden geplaatst. Deze vogelwering is dier- en milieuvriendelijk en voorkomt dat vogels hun nesten onder jouw zonnepanelen kunnen bouwen.
Borstels onder je zonnepanelen
De vogelwering die we gebruiken bestaat uit harde borstels die van de dakpannen tot de panelen komen. Zo kunnen vogels er niet meer door, maar blijft er wel ventilatie mogelijk. Vanaf de grond zijn de borstels niet zichtbaar. Ze worden namelijk onder de panelen gemonteerd. Heb je geen vogelwering voor zonnepanelen? Laat de borstels plaatsen voordat er vogels onder zitten. In het broedseizoen mogen vogelnesten niet worden weggehaald. Juist tijdens deze periode heb je de grootste kans op geluidsoverlast.

Als je eenmaal vogels onder de panelen hebt gehad, is de kans dat zij elk jaar terugkomen zeer groot. Sommige vogels, zoals duiven en mussen, kunnen zelfs het hele jaar onder de zonnepanelen blijven. Vogelwering is een eenmalige investering die problemen in de toekomst voorkomt. De schade die vogels kunnen aanrichten is aanzienlijk. De kosten van het installeren vallen vrijwel altijd lager uit dan het herstellen van schade.
Waarom vogelwering voor zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een perfecte plek voor vogels om te nestelen. Het is een beschut plekje waar roofdieren moeilijk kunnen komen, terwijl de vogels makkelijk aan nestmateriaal en voeding kunnen komen. Daarnaast wekken de panelen wat warmte op tijdens de winter waardoor het een lekker warme schuilplek is. In de zomer beschermen de zonnepanelen tegen de hitte van de zon.

Als je al vogels onder je zonnepanelen hebt, weet je dat duiven, mussen en andere vogels voor veel geluidsoverlast kunnen zorgen. Zeker wanneer je direct onder het dak slaapt kun je hier veel last van hebben. Vogels zijn ‘ochtends al vanaf zonsopkomst actief en maken genoeg geluid om je te wekken. Vogelwering voor zonnepanelen installeren als er al vogels zitten kan alleen buiten het broedseizoen.

Naast geluidsoverlast kan ook het rendement van de panelen afnemen. De ruimte tussen het dak en de zonnepanelen is namelijk nodig om de panelen te ventileren. Door de nesten van vogels neemt de ventilatie onder de panelen af. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen warmer worden, en dat heeft negatieve gevolgen voor het rendement. Wanneer de vogels poep achterlaten op de zonkant van het paneel, neemt het rendement niet alleen af, er kan schade ontstaan aan de cellen zelf.

Schade kan ook ontstaan als vogels de bekabeling of onderkant van een zonnepaneel beschadigen. Er kan zelfs een kabelbreuk ontstaan, wat zeker bij oudere installaties voor onveilige situaties kan leiden. Oudere systemen hebben namelijk geen beveiliging waardoor het paneel actief blijft en energie op kan wekken. Dit kan brand veroorzaken. Vogels gebruiken takken, karton, plastic en andere brandgevaarlijke materialen om nesten mee te bouwen. Schade aan de onderkant van een zonnepaneel kan zorgen voor uitval of verminderd rendement.
Zonnepanelen terugverdienen
Zonnepanelen zijn een grote investering. Om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen, moeten de panelen in topconditie zijn. Lager rendement zorgt op lange termijn voor hogere kosten. Met de huidige energieprijzen zijn zonnepanelen in potentie sneller terug te verdienen dan ooit. Verlies in rendement voorkomen is dus vooral nu extra belangrijk.

Volgens de consumentenbond is het mogelijk om zonnepanelen binnen 6 jaar terug te verdienen. Daarna heb je 19 jaar gratis stroom. Dit is alleen mogelijk als je panelen in topconditie zijn. Met verminderd rendement wordt de periode dat je terug verdient en gratis stroom hebt korter.

Vermijdt de problemen en extra kosten die vogels onder je panelen veroorzaken en laat vogelwering voor zonnepanelen installeren door Happy Solar.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren