Sneeuw op je zonnepanelen, wat nu?

Vraag offerte aan

Zijn zonnepanelen in de winter rendabel?

In de winter en herfst zijn zonnepanelen zeker rendabel. Bij koudere temperaturen is het rendement van zonnepanelen meestal wat hoger dan bij warme temperaturen. Maar doordat de dagen in de winter korter zijn en de zon minder hoog aan de hemel staat heb je ‘s winters meestal toch wat minder rendement. Maar wat als er een pak sneeuw op de zonnepanelen valt?

Wat is het effect van sneeuw op mijn zonnepanelen?

Veel mensen wachten met smart op sneeuw in de winter. Het maakt de winterpret en de feestdagen natuurlijk compleet. Maar wat is het effect van een pak sneeuw op je zonnepanelen?

Als er een laag sneeuw op je zonnepanelen ligt zal het rendement een stuk lager liggen dan zonder de sneeuw. Maar toch heb je best kans dat er nog steeds stroom wordt opgewekt, er komt namelijk wel licht door de sneeuw.

Verder kunnen de zonnepanelen prima tegen sneeuw. Het hele systeem van panelen, kabels en connectoren zijn water-, sneeuw- en vorstbestendig. Als de installatie door een installateur is geïnstalleerd en netjes is afgewerkt hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Pas op, sneeuw schuift van zonnepanelen

Zonnepanelen warmen doorgaans vrij snel op, sneller dan de omgeving. Je zult zien dat op schuine daken de sneeuw in veel gevallen vrij snel van de zonnepanelen af glijdt. Wanneer er een dik pak ligt kan er een grote hoeveelheid sneeuw in één keer naar beneden glijden. In die gevallen is enige voorzichtigheid wel gepast, je wilt er niet net onder staan als het naar beneden komt glijden.

Moet ik zonnepanelen sneeuwvrij maken?

In de meeste gevallen hoef je je zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. Door de gladde, beschermende coating glijdt de sneeuw er vaak vanzelf vanaf. 
Zonnepanelen kunnen het gewicht van de sneeuw prima dragen en sneeuw beschadigt zonnepanelen niet. Zodra besneeuwde zonnepanelen wat stroom opwekken ontstaat er warmte en zal de sneeuw vanzelf wegsmelten.

Hoe je zonnepanelen sneeuwvrij maken?

Wil je toch de sneeuw van je zonnepanelen verwijderen? Zorg dan dat je er op een veilige manier bij kunt en dat schuivend sneeuw niet jouw kant op kan komen als je bijvoorbeeld op een ladder staat. Klim liever niet het dak op en al helemaal niet wanneer het glad is.

Gebruik een zachte, schone borstel om de sneeuw weg te vegen. Hierdoor beschadig je de zonnepanelen niet. Gebruik nooit harde voorwerpen zoals ruitenkrabbers dit kan de zonnepanelen beschadigen of aantasten. Gebruik ook geen tuinslang of warm water. Het water kan bevriezen, waardoor er ijs ontstaat op de zonnepanelen. Warm water zorgt voor snelle en grote temperatuurschommelingen waardoor er barsten zouden kunnen ontstaan.

Let op dat je bevroren sneeuw en ijs niet probeert te verwijderen. Alles wat met een zachte borstel verwijderd kan worden is voldoende. 

Het hele jaar een hoog rendement?

Wilt u een zo hoog mogelijk rendement van je zonnepanelen? Laat uw zonnepanelen dan periodiek professioneel reinigen door Happy Solar. De specialisten van Happy Solar hebben jarenlange ervaring in het onderhouden en reinigen van zonnepanelen. Wij reinigen zonnepanelen voor de zakelijke markt. Meer weten? Ontvang gratis een indicatie voor het reinigen van uw panelen.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren