Wat is een omvormer?

Vraag offerte aan
Wanneer je zonnepanelen op het dak gaat leggen kom je zeker weten de term omvormer tegen. Omvormers zijn een essentieel onderdeel van een zonnepanelen installatie. Maar wat is doet dit apparaat nu precies en welke soorten omvormers bestaan er?

Wat is een omvormer en hoe werkt het?

Een omvormer is een apparaat dat de invoerspanning die van zonnepanelen komt kan omvormen naar een andere spanning. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom waarna de omvormer deze omzet in een stabiele wisselstroom van 230V.

Hierdoor is de stroom die wordt opgewekt in zonnepanelen bruikbaar voor ons stroomnet en voor huishoudelijke apparaten. Zonder omvormer kan de opgewekte stroom dus niet worden gebruikt in huis en op ons stroomnet.

Veel omvormers kunnen ook op het internet worden aangesloten zodat je kunt bijhouden hoeveel energie de zonnepanelen hebben opgewekt. In de meeste gevallen kun je dat eenvoudig via een app bijhouden.

Verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen

Natuurlijk bestaan er verschillende soorten en typen omvormers. Om de opgewekte energie vanuit zonnepanelen zo goed mogelijk om te vormen, moet een omvormer zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op het verwachte vermogen van de zonnepanelen.

Welke omvormer je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid en het type zonnepanelen dat worden gebruikt. Wanneer je op een later moment het aantal zonnepanelen uitbreidt, heb je dus vaak ook een nieuwe omvormer nodig die past bij het nieuwe piekvermogen van de gehele installatie.

Centrale omvormer
De meest gebruikelijke omvormers zijn de centrale omvormers. Deze worden met een kabel aangesloten aan de zonnepanelen en aan de andere kant met de meterkast.

Micro-omvormer
Micro-omvormers zijn een ander type omvormer. Ze worden direct onder de zonnepanelen geplaatst. Een voordeel van micro-omvormers is dat wanneer er één of enkele panelen in de schaduw staan of vuil zijn, de rest van de panelen wel optimaal blijven functioneren.

String omvormer
Bij een string omvormer worden de zonnepanelen allemaal in serie aangesloten en met een MPP-tracker geoptimaliseerd. Een stringomvormer werkt het meest efficiënt wanneer alle zonnepanelen dezelfde ligging hebben en geen last van schaduw hebben.

MTL-omvormer
De MTL omvormer is het best geschikt wanneer de zonnepanelen verschillende liggingen hebben. Er kunnen bijvoorbeeld twee strings zonnepanelen parallel aangesloten worden die onafhankelijk van elkaar worden geoptimaliseerd.

Heb je altijd een omvormer nodig voor zonnepanelen?

Ja, een omvormer is essentieel voor het kunnen gebruiken van de opgewekte energie. Zonder omvormer is de energie niet geschikt voor ons stroomnetwerk en (huishoudelijke) apparaten. De energie moet worden omgevormd naar bruikbare stroom.

Welke omvormer heb je nodig?

Welke omvormer je voor zonnepanelen nodig hebt is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het aantal en het type zonnepanelen. Vaak wordt er gekozen voor een omvormer die tussen de 80% en 110% van de maximale piek van de installatie. Het mag duidelijk zijn dat de keuze voor een omvormer maatwerk is en afhankelijk van je specifieke situatie.

Wat is de levensduur van een omvormer?

Een omvormer heeft gemiddeld een levensduur van zo'n 6-10 jaar. Omvormers gaan minder lang mee dan zonnepanelen, die kunnen tegenwoordig tot wel 30 jaar meegaan. Het kan dus zo zijn dat je drie omvormers nodig hebt gedurende de levensduur van de zonnepanelen.

Geeft je omvormer problemen of storingen dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Happy Solar verhelpt storingen in je zonnepanelen installatie, neem gerust contact op.
Deze website maakt gebruik van Cookies
Meer informatie Accepteren